Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zielone warzywne curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy.

Zielone warzywne curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone warzywne curry

 

Sposób przygotowania:

Zielone warzywne curry
Bób i fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię i fenkuł kroimy na pół plasterki, zieloną paprykę kroimy w 2 centymetrowe kwadraty, a pak choi w 2 centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce.

Do dużego garnka wkładamy pastę curry i wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy.

Blog: Kulinarne Przygody Gatity
Zielone warzywne curry

Tagi:

sosy cukinia