Sposób przygotowania:
Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
Kaszę bulgur gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, aż cebula się zeszli. Następnie zdejmujemy ją z rondla.
W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki.
Dodajemy 2 łyżki oleju do rondla i wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy je przez około 7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, aż cebula się zeszli. Następnie zdejmujemy ją z rondla.
W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki.
Dodajemy 2 łyżki oleju do rondla i wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy je przez około 7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.