Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 858]

Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aby wzmocnić swoją odporność, warto jeść posiłki bogate w warzywa. Takim daniem jest ratatuj z kaszą bulgur. To smaczne i zdrowe wegetariańskie danie.

Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur

 

Sposób przygotowania:

Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
Kaszę bulgur gotujemy na sypko w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, aż cebula się zeszli. Następnie zdejmujemy ją z rondla.

W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki.

Dodajemy 2 łyżki oleju do rondla i wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy je przez około 7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy.
Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki.
Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
Podsmażamy warzywa przez około 7 minut, często mieszając.
Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur
Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.