Sposób przygotowania:
Curry z mango i kurczakiem
Oczyszczonego i umytego kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę, marchewkę i mango obrać ze skórki. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć do zeszklenia.
Do cebuli dodać pokrojonego kurczaka i podsmażać do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawić szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry.
Wrzucić marchewkę pokrojoną w plasterki i smażyć około 5-7 min. Następnie wlać puszkę mleka kokosowego i zagotować.
Dodać chutney z mango i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia oraz mango pokrojone w kostkę. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 min.
Na końcu wrzucić sezam i przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym. Podawać z ugotowanym ryżem.
Do cebuli dodać pokrojonego kurczaka i podsmażać do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawić szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry.
Wrzucić marchewkę pokrojoną w plasterki i smażyć około 5-7 min. Następnie wlać puszkę mleka kokosowego i zagotować.
Dodać chutney z mango i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia oraz mango pokrojone w kostkę. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 min.
Na końcu wrzucić sezam i przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym. Podawać z ugotowanym ryżem.