Sposób przygotowania:
Cuszima - truskawkowa
BISZKOPT BIAŁY: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka rozmieszane z wodą. Następnie cukier i mieszamy 3 minuty. Na koniec mąka i proszek do pieczenia mieszamy delikatnie, żeby ciasto nie upadło. Wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut. BISZKOPT CIEMNY: Robimy tak samo jak biały, tylko na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. Wylewamy na brytfankę i opieczemy. MASA BUDYNIOWA: Pół mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym rozpuścić budynie i wylać na gotujące mleko mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce masy budyniowej. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki zmiksować i podgrzać. A następnie rozpuścić w nich galaretki i odstawić do stężenia. MASA ŚMIETANKOWA Śmietanę ubić na sztywno, z cukrem. galaretkę zagotować w 1/4 szklance wody i odstawić do stężenia. Następnie wlać do śmietany i wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - masa budyniowa- tężejące truskawki (pół) - biszkopty okrągłe - druga połowa truskawek - biszkopt biały - masa śmietankowa - polewa :
edytaha
Ile śmietany do masy śmietankowej?
W jakiej temperaturze piec ciasta?
agula85