Sposób przygotowania:
Cycuszki Murzynki wg Milutkiej
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ,dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy na najwyższych obrotach aby cukier się rozpuścił, następnie wsypujemy wiórka kokosowe białe i mak suchy mieszamy delikatnie. Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 27/37 cm i pieczemy 30 min w temp 180* Upieczone ciasto wystudzić .Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki ,resztę zagotowujemy z cukrami ,w pozostałym mleku miksujemy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną i dodajemy do gotującego sie mleka i robimy budyń parę chwil gotując aż masa zacznie gęstnieć .Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia.Margarynę o temperaturze pokojowej miksujemy mikserem na puszystą masę ,dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz syrop amaretto ,ewentualnie olejek migdałowy ,dosłownie parę kropli by nie przedobrzyć i ubijać aż masa będzie puszysta. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody,zostawiamy do przestygnięcia,gdy galaretka będzie chłodna maczamy po jednym biszkopcie w galaretce i układamy biszkopty na kremie. Polewa; Margarynę ,wodę cukier i kakao gotujemy w rondelku aż masa będzie gotowa i polewamy każdy biszkopt .na koniec na każdym biszkopcie układamy po jednej rodzynce. Smacznego:)
gusia1000
2milutka
oj tak:)