2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Cycuszki Murzynki wg Milutkiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dawno nie robiłam tego ciasta ,warto przypomnieć sobie jego smak ...:)

Cycuszki Murzynki wg Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cycuszki Murzynki wg Milutkiej

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku suchego
  • 100 g wiórek kokosowych białych

 

  • Krem;
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 250 g margaryny Kasi lub Palmy z murzynkiem
  • 2 łyżki syropu do deserów amaretto ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego do ciasta

 

 

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100 gr margaryny
  • 5 łyzek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wisniowa lub truskawkowa
  • 150g okrągłych biszkoptów
  • rodzynki tyle ile wyjdzie nam biszkoptów na cieście.

Sposób przygotowania:

Cycuszki Murzynki wg Milutkiej
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ,dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy na najwyższych obrotach aby cukier się rozpuścił, następnie wsypujemy wiórka kokosowe białe i mak suchy mieszamy delikatnie. Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 27/37 cm i pieczemy 30 min w temp 180* Upieczone ciasto wystudzić .Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki ,resztę zagotowujemy z cukrami ,w pozostałym mleku miksujemy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną i dodajemy do gotującego sie mleka i robimy budyń parę chwil gotując aż masa zacznie gęstnieć .Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia.Margarynę o temperaturze pokojowej miksujemy mikserem na puszystą masę ,dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz syrop amaretto ,ewentualnie olejek migdałowy ,dosłownie parę kropli by nie przedobrzyć i ubijać aż masa będzie puszysta. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody,zostawiamy do przestygnięcia,gdy galaretka będzie chłodna maczamy po jednym biszkopcie w galaretce i układamy biszkopty na kremie. Polewa; Margarynę ,wodę cukier i kakao gotujemy w rondelku aż masa będzie gotowa i polewamy każdy biszkopt .na koniec na każdym biszkopcie układamy po jednej rodzynce. Smacznego:)
Cycuszki Murzynki wg Milutkiej
z margaryny i ugotowanego budyniu robimy puszysty krem
Cycuszki Murzynki wg Milutkiej
kremem smarujemy upieczony makowo kokosowy spód,galaretkę rozpuszczamy
Cycuszki Murzynki wg Milutkiej
biszkopty maczamy w galaretce i układamy na kremie
Cycuszki Murzynki wg Milutkiej
na koniec robimy polewę ,polewamy ciasto układamy po jednym rodzynku na biszkopcie