Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Cyganka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobre i proste ciasto

Cyganka

Składniki:

Cyganka

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki suchej zwykłej kawy
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • mleka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka maki pszennej, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru]
  • Galaretka z wiśni:
  • Słoik drążonych wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Cyganka
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. pozostałe składniki mieszamy, przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitego ciasta. ciasto wylewamy na prostokątna blachę i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. po ostudzeniu ciasto przekrawamy na 2 części. Zrobić krem: Z podanych składników gotujemy budyń, który po wystudzeniu ucieramy z kostką tłuszczu na masę.Zrobić galaretkę z wiśni: wiśnie odcedzamy, sok łączymy z wodą tak aby uzyskać 3,5 szklanki płynu, zagotowujemy sok z wody i rozpuszczamy w nim galaretki. Wszystko studzimy i dodajemy wiśnie. Na tacce wykładamy: pierwsza połowa placka, połowa masy, tęgnąca się już galaretka, reszta masy, druga połowa placka, polewa czekoladowa

Tagi:

kawa ciasto mak