Cygańska chatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kruche rulony nadziane owocami przełożone kremem na bazie bitej śmietany. Owoce oraz smak galaretki można wybierać dowolnie.

Cygańska chatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cygańska chatka

 

 

 

  • Krem:
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 250 ml mleka
  • 1 galaretka
  • 250 ml wrzącej wody

 

  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Cygańska chatka
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki. Śliwki umyć, przekroić i wyciągnąć pestki. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzielić je na 6 równych części. Każdą część rozwałkować i ułożyć na nich owoce (na 2 śliwki, na 4 jabłko). Zwinąć brzegi i uformować rulony, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie ostudzić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Bitą śmietanę przygotować na mleku według przepisu na opakowaniu. Cały czas ubijając dodać wystudzoną (ale nie stężałą) galaretkę. Na tacy ułożyć obok siebie 3 rulony z jabłkami. Pokryć je 1/3 przygotowanego kremu. Następnie ułożyć rulony ze śliwkami, pokryć je kremem, na górze położyć rulon z jabłkami. Całość pokryć równomiernie resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Cygańska chatka
Na dwóch częściach ciasta układamy śliwki
Cygańska chatka
Na czterech częściach ciasta układamy jabłka
Cygańska chatka
Gotowe rulony kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Cygańska chatka
Na spodzie kładziemy trzy rulony z jabłkami, przekładamy kremem...