Sposób przygotowania:
Cykoria po tajsku
Cykorie oczyścić, umyć, podzielić na listki. Przelać wrzątkiem na sicie, osączyć, skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać, umyć, posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami oliwy. Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć czosnek i smażyć aby się nie przypalił. Zdjąć czosnek, na pozostałą oliwę wkładać po kilka listków cykorii, przesmażyć po 1minucie z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, usmażyć tak resztę cykorii. Każdą warstwę cykorii w naczyniu skropić sosem sojowym, posypać solą, pieprzem, curry, cukrem i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15minut.