mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Cykoria po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fajnie przyprawiona cykoria do drobiu i mięs

Cykoria po tajsku

Składniki:

Cykoria po tajsku

 

  • 6 kolb cykorii
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z 1cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sos sojowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

Cykoria po tajsku
Cykorie oczyścić, umyć, podzielić na listki. Przelać wrzątkiem na sicie, osączyć, skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać, umyć, posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami oliwy. Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć czosnek i smażyć aby się nie przypalił. Zdjąć czosnek, na pozostałą oliwę wkładać po kilka listków cykorii, przesmażyć po 1minucie z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, usmażyć tak resztę cykorii. Każdą warstwę cykorii w naczyniu skropić sosem sojowym, posypać solą, pieprzem, curry, cukrem i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15minut.

Tagi:

sosy cykoria