BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Cynamonki 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te bułeczki mają to do siebie, że można je jeść na słodkie śniadanie, ale równie dobrze mogą służyć za drożdżówki na deser :)

Cynamonki 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonki 4

 

  • 3/4 kostki drożdży (takiej 100 g)
  • kilogram mąki
  • 1,5 szklanki otrąb pszennych (można nie dodawać; ja chciałam, żeby były odrobinkę bardziej zdrowe)
  • 2-2,5 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczkę soli
  • jedno jajko

 

  • i na "polewę" cynamonową
  • 100 gram masła
  • łyżkę cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Cynamonki 4
Z drożdży robimy rozczyn. Mieszamy je z odrobiną mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż "ruszą". *** Masło i mleko podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia masła, a potem całość studzimy, by było tylko ciut ciepłe. *** Mieszamy w dużej misce mąkę, cukier, sól i otręby. Dodajemy ciepłe mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Na koniec wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. *** W międzyczasie robimy "polewę" cynamonową. Topimy masło i dodajemy do niego cukier i cynamon - mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. *** Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta (grubość ok. pół centymetra). Placki smarujemy "polewą", a następnie zwijamy w rulon, wzdłuż długiego boku. Takie rulony kroimy na kawałki o grubości ok. 5-6 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kładąc je "spiralkami" do góry. Odstawiamy jeszcze na 15 minut pod przykryciem do napuszenia, po czym pieczemy w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
Cynamonki 4
Posmarowane cynamonową "polewą" ciasto drożdżowe zwijamy w rulon
Cynamonki 4
Rulony kroimy na małe "bułeczki" o grubości ok. 5 centymetrów każda
Cynamonki 4
Gotowe cynamonki układamy na blasze do pieczenia, spiralkami do góry

Tagi:

jajko jajka