Sposób przygotowania:
Cynamonki 4
Z drożdży robimy rozczyn. Mieszamy je z odrobiną mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż "ruszą". *** Masło i mleko podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia masła, a potem całość studzimy, by było tylko ciut ciepłe. *** Mieszamy w dużej misce mąkę, cukier, sól i otręby. Dodajemy ciepłe mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Na koniec wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. *** W międzyczasie robimy "polewę" cynamonową. Topimy masło i dodajemy do niego cukier i cynamon - mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. *** Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta (grubość ok. pół centymetra). Placki smarujemy "polewą", a następnie zwijamy w rulon, wzdłuż długiego boku. Takie rulony kroimy na kawałki o grubości ok. 5-6 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kładąc je "spiralkami" do góry. Odstawiamy jeszcze na 15 minut pod przykryciem do napuszenia, po czym pieczemy w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
KasiaJulcia