luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Cynamonkowe święta

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zapachniało już u nas Świętami... cynamonkowe ciasteczka w świątecznym wydaniu!

Cynamonkowe święta

Składniki:

Cynamonkowe święta

 

 

  • na lukier
  • 1,5 szkl cukru
  • woda
  • sok z jednej cytryny

 

  • wiórki kokosowe
  • kolorowe posypki
  • owoce kandyzowane

Sposób przygotowania:

Cynamonkowe święta
Ciasto i elementy:

Z podanych składników zagnieść ciasto.Wałkować na grubość ok 0,5 cm .. wyciąć 6 wielkości gwiazd i trochę więcej malutkich, (przydadzą się na dekorację i pomiędzy duże gwiazdy) W każdej z gwiazdek zrobić dziurkę przed upieczeniem. Podstawę wyciąć w kształcie rombu albo okrągłą wedle uznania. Można tez wyciąć elementy domku ..Wszystko upiec w piekarniku temp ok 180 st 15-20 min.



Przygotować lukier:

Cukier zalać wodą tylko tyle by stał się cukrową gęstą masą, Gotować na wolnym ogniu aż do nitki.. (kiedy po podniesieniu łyżki robi się nitka) Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać aż lukier stanie się biały i gęsty..



Wykonanie:

Przygotować długi drewniany patyk taki do szaszłyków. delikatnie od prostej strony rozciąć wzdłuż ok 3 cm.. przełamać na 4 strony i włożyć w otwór podstawy od spodu. Całą podstawę posmarować lukrem po czym na patyk nakładać gwiazdki zaczynając od jednej malutkiej a potem największa. na nią dwie malutkie i kolejna .. każdą warstwę przedzielać dwoma malutkimi aż do najmniejszej.. Całość polać lukrem i udekorować kolorowymi groszkami lub owocami kandyzowanymi. Śnieżek zastąpią doskonale wiórki kokosowe.

Tagi:

jajko jajka