Sposób przygotowania:
Cynamonkowe święta
Ciasto i elementy:
Z podanych składników zagnieść ciasto.Wałkować na grubość ok 0,5 cm .. wyciąć 6 wielkości gwiazd i trochę więcej malutkich, (przydadzą się na dekorację i pomiędzy duże gwiazdy) W każdej z gwiazdek zrobić dziurkę przed upieczeniem. Podstawę wyciąć w kształcie rombu albo okrągłą wedle uznania. Można tez wyciąć elementy domku ..Wszystko upiec w piekarniku temp ok 180 st 15-20 min.
Przygotować lukier:
Cukier zalać wodą tylko tyle by stał się cukrową gęstą masą, Gotować na wolnym ogniu aż do nitki.. (kiedy po podniesieniu łyżki robi się nitka) Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać aż lukier stanie się biały i gęsty..
Wykonanie:
Przygotować długi drewniany patyk taki do szaszłyków. delikatnie od prostej strony rozciąć wzdłuż ok 3 cm.. przełamać na 4 strony i włożyć w otwór podstawy od spodu. Całą podstawę posmarować lukrem po czym na patyk nakładać gwiazdki zaczynając od jednej malutkiej a potem największa. na nią dwie malutkie i kolejna .. każdą warstwę przedzielać dwoma malutkimi aż do najmniejszej.. Całość polać lukrem i udekorować kolorowymi groszkami lub owocami kandyzowanymi. Śnieżek zastąpią doskonale wiórki kokosowe.
Z podanych składników zagnieść ciasto.Wałkować na grubość ok 0,5 cm .. wyciąć 6 wielkości gwiazd i trochę więcej malutkich, (przydadzą się na dekorację i pomiędzy duże gwiazdy) W każdej z gwiazdek zrobić dziurkę przed upieczeniem. Podstawę wyciąć w kształcie rombu albo okrągłą wedle uznania. Można tez wyciąć elementy domku ..Wszystko upiec w piekarniku temp ok 180 st 15-20 min.
Przygotować lukier:
Cukier zalać wodą tylko tyle by stał się cukrową gęstą masą, Gotować na wolnym ogniu aż do nitki.. (kiedy po podniesieniu łyżki robi się nitka) Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać aż lukier stanie się biały i gęsty..
Wykonanie:
Przygotować długi drewniany patyk taki do szaszłyków. delikatnie od prostej strony rozciąć wzdłuż ok 3 cm.. przełamać na 4 strony i włożyć w otwór podstawy od spodu. Całą podstawę posmarować lukrem po czym na patyk nakładać gwiazdki zaczynając od jednej malutkiej a potem największa. na nią dwie malutkie i kolejna .. każdą warstwę przedzielać dwoma malutkimi aż do najmniejszej.. Całość polać lukrem i udekorować kolorowymi groszkami lub owocami kandyzowanymi. Śnieżek zastąpią doskonale wiórki kokosowe.
cherry
misia14
luna
Sarenka
yola
czarownica
kamazka439
anusiak88
luna19
przeciąć na krzyż i przełamać tak tylko zeby powstał krzyżyk a nie byl odłamany... kiedy włożymy od dołu podstawy to bedzie po prostu stało i sie nie przewróci.. a kiedy skleimy na patyku choinkę i zastygnie to juz nie ma prawa sie przewrócić.
Tit