Sposób przygotowania:
Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem
Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać puree i roztopione masło i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozczyn, dodać jajko i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować, rozwałkować na duży prostokąt.Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, posmarować rozwałkowane ciasto, zostawiając jeden brzeg wolny.Zwinąć roladę, przy pomoc nitki pociąć ją na około 14-16 kawałków. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem i lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe ;)
anemon
Alex_M
dziękuję i szczerze polecam! :)