Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cynamonowe gofry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedyś gofry to było coś, dziś możemy je jeść w przeróżnych odsłonach, robiąc sami w domu. Najlepsze są te mało skomplikowane.

Cynamonowe gofry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowe gofry

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe gofry
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie dojrzało. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Wkładamy do naczynia o grubym dnie, zalewamy wodą, dodajemy goździki i gotujemy, aż się jabłka rozpadną. Gdy są już miękkie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. Gofrownicę rozgrzewamy, przecieramy olejem i zamykamy. Po 3 min lekko uchylamy aby uszła para i ponownie zamykamy. Pieczemy aż kolor gofrów będzie złoty. Posypujemy pudrem i podajemy z jabłkami.
Cynamonowe gofry
Zmiksowane dokładnie ciasto odstawiamy aby dojrzało.
Cynamonowe gofry
Obrane i pokrojone jabłka dusimy aż się rozpadną.
Cynamonowe gofry
Nim wylejemy ciasto dobrze jest przesmarować powierzchnię gofrownicy olejem.