Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Cynamonowe racuchy z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie racuchy z kwaśnym nadzieniem, nie tylko dla małych łasuchów.

Cynamonowe racuchy z powidłami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowe racuchy z powidłami

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe racuchy z powidłami
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do wysokiego naczynie i miksujemy. Ciasto ma swobodnie spływać z łyżki rwąc się. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość. Żurawinę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Pomarańczę obieramy kroimy na cząstki i dorzucamy do żurawiny. Gdy woda odparuje, a owoce zmiękną możemy zmiksować na gładko. Na patelnię zwilżoną tłuszczem nakładamy placuszki z 1,5 łyżki ciasta, na środek kładziemy łyżeczkę owocowej masy. Przykrywamy połową łyżki ciasta aby zakryć nadzienie. Niezakryte nadzienie po obróceniu będzie nam wypływać. Przykrywamy patelnię pokrywką i na wolnym ogniu smażymy, aż wierzch racuchów się zeschnie. Obracamy a drugą stronę i podpiekamy. Gdy lekko ostygną posypujemy pudrem.
Cynamonowe racuchy z powidłami
Składniki na ciasto wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy.
Cynamonowe racuchy z powidłami
Gdy ciasto powoi swoją objętość możemy brać się za smażenie.
Cynamonowe racuchy z powidłami
Każde nadzienie dokładnie przykrywamy, aby nie wypłynęło na patelnię i nie zaczęło się przypalać.