Sposób przygotowania:
Cynamonowe racuchy z powidłami
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do wysokiego naczynie i miksujemy. Ciasto ma swobodnie spływać z łyżki rwąc się. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość. Żurawinę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Pomarańczę obieramy kroimy na cząstki i dorzucamy do żurawiny. Gdy woda odparuje, a owoce zmiękną możemy zmiksować na gładko. Na patelnię zwilżoną tłuszczem nakładamy placuszki z 1,5 łyżki ciasta, na środek kładziemy łyżeczkę owocowej masy. Przykrywamy połową łyżki ciasta aby zakryć nadzienie. Niezakryte nadzienie po obróceniu będzie nam wypływać. Przykrywamy patelnię pokrywką i na wolnym ogniu smażymy, aż wierzch racuchów się zeschnie. Obracamy a drugą stronę i podpiekamy. Gdy lekko ostygną posypujemy pudrem.
reanja