cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Cynamonowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na drugie śniadanie lub podwieczorek. Pyszne, puchate rogaliki drożdżowe z nutą cynamonu. Rozpływają się w ustach.

Cynamonowe rogaliki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe rogaliki
PRZYGOTOWAĆ CIASTO: Z odrobiny mąki, mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mleka, roztopioną wcześniej margarynę (ale już ostygniętą), jajka, mąkę, cukier, olej i szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można dosypać więcej mąki, by ciasto się nie kleiło. Jednak nie za dużo, by nie było zbyt twarde. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5h.

PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE: masło rozpuścić, dosypać cukier, cynamon i dobrze wymieszać.Po podwojeniu objętości ciasto podzielić na 2 części i obie rozwałkować na owalną kulę. Podzielić na trójkąty (a'la kawałki pizzy) i posmarować nadzieniem. Zwijać od szerszej do węższej strony. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temp 180C przez ok 15 min.
Cynamonowe rogaliki
Etap 1 - z drożdży, mąki, cukru i mleka zrobić rozczyn
Cynamonowe rogaliki
Etap 2 - dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości
Cynamonowe rogaliki
Etap 3 - ciasto rozwałkować i podzielić na trójkąty
Cynamonowe rogaliki
Etap 4 - zwijać szerszym bokiem do węższego