Sposób przygotowania:
Cynamonowe rogaliki
PRZYGOTOWAĆ CIASTO: Z odrobiny mąki, mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mleka, roztopioną wcześniej margarynę (ale już ostygniętą), jajka, mąkę, cukier, olej i szczyptę soli i wyrobić ciasto. Można dosypać więcej mąki, by ciasto się nie kleiło. Jednak nie za dużo, by nie było zbyt twarde. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5h.
PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE: masło rozpuścić, dosypać cukier, cynamon i dobrze wymieszać.Po podwojeniu objętości ciasto podzielić na 2 części i obie rozwałkować na owalną kulę. Podzielić na trójkąty (a'la kawałki pizzy) i posmarować nadzieniem. Zwijać od szerszej do węższej strony. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temp 180C przez ok 15 min.
PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE: masło rozpuścić, dosypać cukier, cynamon i dobrze wymieszać.Po podwojeniu objętości ciasto podzielić na 2 części i obie rozwałkować na owalną kulę. Podzielić na trójkąty (a'la kawałki pizzy) i posmarować nadzieniem. Zwijać od szerszej do węższej strony. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temp 180C przez ok 15 min.