martunia19

martunia19

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Cytrusek:D

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto, doskonałe na imprezki;)

Cytrusek:D

Składniki:

Cytrusek:D

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 1 śmietan fix
  • Lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 20 dag ciastek tzw. petitków

Sposób przygotowania:

Cytrusek:D
Biszkopt: Jaja wybić do miski, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 2/3 częścią cukru, aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać resztę cukru i cukier waniliowy, stale ubijając. Do masy żółtkowej dodawać na przemian białka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając rózgą. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec w 180 stopniach przez 30 min. Masa: Budynie ugotować w 1 l mleka, rozsmarować na przestygniętym biszkopcie. Śmietanę ubić pod koniec dodając śmietan fix i śnieżkę, rozsmarować na masie budyniowej. Na masie śmietanowej rozłożyć ciastka, a z soku cytrynowego i cukru pudru wykonać lukier, którym oblać ciastka. SMACZNEGO!!!