Sposób przygotowania:
Cytrynowa baba wielkanocna
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z żółtkami dodając cukier puder i cukier wanilinowy, sok z cytryny i śmietanę. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę połączyć z masą dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, spód wysypać kruszonymi migdałami a boki wysypać mąką. Napełnić formę ciastem i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny. LUKIER: Cukier zalać wodą i ugotować syrop następnie dodać sok z cytryny. Lekko ostudzić - ucierać pałką aż zacznie bieleć. Polewać cienkim strumieniem babkę, rozsmarowując lukier pędzelkiem na całej powierzchni babki.