iza.k

iza.k

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Cytrynowa baba wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna baba cytrynowa z lukrem cytrynowym, z chrupiącym spodem z przypieczonych migdałów posypana skórką z cytryny.

Cytrynowa baba wielkanocna

Składniki:

Cytrynowa baba wielkanocna

 

 

 

  • LUKIER:
  • 20 dag cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowa baba wielkanocna
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z żółtkami dodając cukier puder i cukier wanilinowy, sok z cytryny i śmietanę. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę połączyć z masą dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, spód wysypać kruszonymi migdałami a boki wysypać mąką. Napełnić formę ciastem i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny. LUKIER: Cukier zalać wodą i ugotować syrop następnie dodać sok z cytryny. Lekko ostudzić - ucierać pałką aż zacznie bieleć. Polewać cienkim strumieniem babkę, rozsmarowując lukier pędzelkiem na całej powierzchni babki.