paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

cytrynowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na orzeźwiająca zupę

cytrynowa z ryżem

Składniki:

cytrynowa z ryżem

 

  • 400 ml wrzątku
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 3/4 szk ryżu
  • 1/2 szk soku z cytryny
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 czerwona cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • cynamon
  • brązowy cukier
  • suszona mięta
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

cytrynowa z ryżem
Pierś siekamy w drobną kostkę, dodajemy do gorącej wody. Cebulę obieramy siekamy i wrzucamy do zupy. Czosnek po obraniu przepuszczamy przez praskę i również wkładamy do garnka. Selera kroimy w cienkie paski, dojemy do reszty wraz z pieprzem. W takiej postaci gotujemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do momentu ugotowania ryżu. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny dodajemy skórkę. Mieszamy i do smaku doprawiamy cynamonem, cukrem, solą. Natkę myjemy i siekamy drobno mieszamy ze szczyptą mięty. Każdy talerz przed podaniem sypiemy mieszaniną zieleniny