Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Cytrynowe pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie z mrożonymi owocami to taka mała namiastka lata na talerzu. Do tego odrobina cytryny i robi się ciekawie.

Cytrynowe pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowe pierogi z truskawkami

 

  • 2x Truskawki bez szypułek Hortex 200 g mąki
  • jajko

  • 4 łyżki oleju

  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki świeżej skórki cytrynowej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 3 l wody
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Cytrynowe pierogi z truskawkami
Do miski przesiewamy mąkę. Do szklanki wbijamy jajko, dodajemy olej, połowę wody, kurkumę oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Taką masę wlewamy do wody, dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i zagniatamy elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę wody. Gotowe ciasto przykrywamy miską i odkładamy na 20 min aby sobie odpoczęło. Truskawki z jednej paczki wkładamy do rondla o grubym dnie i bardzo wolno gotujemy aby się rozpadły i odparowały. Drugą paczkę kroimy w kostkę i posypujemy 3 łyżkami cukru. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję truskawek i zlepiamy. Gotujemy bardzo wolno w osolonym wrzątku 10 min od wypłynięcia na wierch. Sos truskawkowy doprawiamy resztą cukru wedle uznania. Gotowe truskawki polewamy sosem ...smacznego.
Cytrynowe pierogi z truskawkami
Zmrożone truskawki kroimy w kostkę i posypujemy cukrem.
Cytrynowe pierogi z truskawkami
Każdą porcję ciasta napełniamy łyżką owocowego nadzienia.
Cytrynowe pierogi z truskawkami
Pierogi gotujemy bardzo wolno w osolonym wrzątku.