Sposób przygotowania:
Cytrynowe pierogi z truskawkami
Do miski przesiewamy mąkę. Do szklanki wbijamy jajko, dodajemy olej, połowę wody, kurkumę oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Taką masę wlewamy do wody, dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i zagniatamy elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę wody. Gotowe ciasto przykrywamy miską i odkładamy na 20 min aby sobie odpoczęło. Truskawki z jednej paczki wkładamy do rondla o grubym dnie i bardzo wolno gotujemy aby się rozpadły i odparowały. Drugą paczkę kroimy w kostkę i posypujemy 3 łyżkami cukru. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję truskawek i zlepiamy. Gotujemy bardzo wolno w osolonym wrzątku 10 min od wypłynięcia na wierch. Sos truskawkowy doprawiamy resztą cukru wedle uznania. Gotowe truskawki polewamy sosem ...smacznego.