Sposób przygotowania:
Cytrynowiec wg Anetap
Wszystkie składniki do placka muszą być zimne. Do miski wkładamy masło pokrojone w kostkę, cukier kryształ, miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Po czym w osobnej misce mieszamy suche składniki obie mąki, sodę oczyszczoną i sól. A w kolejnej ubijamy jaja z śmietaną na puszystą masę. Teraz do ubitego masła dodajemy otartą skórkę z cytryny miksujemy na wolnych obrotach, dokładamy wanilię i wlewamy jaja ubite z śmietaną, nadal miksujemy i powoli dokładamy suche wymieszane składniki. Ubijamy masę po czym wylewamy na blaszkę (dużą) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy 30 min w 200 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy go na pół i wykładamy śmietaną ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru, a wierzch polewamy lukrem utartym z 1 łyżki soku z cytryny i cukru pudru.