formen

formen

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

cytrynowiec z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto cytrynowe, polecam!!!

cytrynowiec z herbatnikami

Składniki:

cytrynowiec z herbatnikami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szlanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 cytryny
  • kostka masła
  • Ponadto:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru
  • 3 paczki herbatników
  • lukier

 

Sposób przygotowania:

cytrynowiec z herbatnikami
Ciasto- białka oddzielić od żółtek. Ubić, dodając cukier i po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj.Blachę wyłóż papierem do pieczenia , piecz ciasto 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa- z jednej cytryny zetrzyj skórkę, z obydwu wyciśnij sok. Cukier, startą skórkę i sok włóż do rondla. Wlej 1/2 szklanki wody, zagotuj. budynie wymieszaj z 1/2 szklanki wody i żółtkami. Wlej do gotującego się owocowego syropu, ugotuj budyń. Dodaj masło, zmiksuj. Gorącą masę wylej na biszkopt, wystudź. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, podgrzewając, rozpuść. Kremówkę ubij, dodaj cukier i żelatynę,połącz. Masę rozsmaruj na cieście. Na wierzch ułóż herbatniki, udekoruj lukrem.