SUPERPRZEPIS

Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami Więcej zdjęć (4)

Zamiast aromatu cytrynowego do ciasta można dodać otartą skórkę z cytryny.

Składniki:

Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami

 

  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 banany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 tabliczka czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami
Masło z cukrem utrzeć do białości dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej aromat cytrynowy. Banany obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce jasnego ciasta, następnie po kilka plasterków banana i przykryć ciemnym ciastem, posypać pokruszoną czekoladą Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami
Foremki muffinkowe napełnić ciastem do około 3/4 wysokości.
Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami
Muffinki najlepiej posypać pokruszoną czekoladą deserową.
Cytrynowo czekoladowe muffiny z bananami
Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić w foremkach.