patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Cytrynowo Piaskowa Babka Patuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Białka nie ubijam na sztywną pianę ponieważ kiedy babka się upiecze ma bardzo chrupiącą skórkę.

Cytrynowo Piaskowa Babka Patuni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowo Piaskowa Babka Patuni

 

  • 200 g Masła /Margaryny
  • 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy
  • 4 Jajka : 4 żółtka ,4 białka
  • 10 Kropli Olejku Cytrynowego
  • 15 ml soku z Cytryny
  • 100 g Mąki Tortowej
  • 200 g Mąki Ziemniaczanej
  • Szczypta Soli
  • Cukier Puder do posypania
  • Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm
  • Olej do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo Piaskowa Babka Patuni
•Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek •Masło ( wcześniej wyjąć z lodówki by miało pokojową temperaturę) włożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. •Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach •Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny .Całość Miksujemy. •Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka . •W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. •W między czasie do Miski z Ubitym masłem dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy lekko ubite białko .Całość mieszamy łyżką. •Formę (jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w oleju a następnie wylewamy równo ciasto. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok. 55-60 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół). •Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie aż wystygnie. •Na koniec możemy posypać cukrem pudrem. W sklepach są dostępne różne kolory ,zapachy i smaki. Ja w tym przypadku posypałam zwykłym cukrem pudrem.
Cytrynowo Piaskowa Babka Patuni
Etap 1