monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cytrynowo-ziołowy kurczak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mój naczelny mięsożerca był bardzo usatysfakcjonowany dzisiejszym obiadkiem:)

Cytrynowo-ziołowy kurczak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowo-ziołowy kurczak

 

  • 1,5 kilogramowy kurczak bez podrobów
  • Marynata:
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (czubata)
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teriayki

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-ziołowy kurczak
Kurczaka porządnie umyć i następnie osuszyć dokładnie. W środku też. Cytrynę umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć cały sok. Sok przelać do miski. Dodać suszone zioła oraz przyprawę do kurczaka oraz paprykę,a także sól. Wymieszać. Dodać olej oraz sos teriayki i dokładnie wymieszać aby kwas i tłuszcz dobrze się połączyły. Startą skórkę włożyć do środka kurczaka oraz delikatnie go posolić. Marynatą wetrzeć w ca lego kurczaka i przełożyć go do płaskiego naczynia i polać resztą marynaty. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 20 godzin.Kolejnego dnia włączyć piekarnik na 200 st. Na blachę od piekarnika położyć naczynie żaroodporne i wstawić je na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie naczynie wyjąć wylać na niego nadmiar marynaty spod kurczaka i położyć kurczaka piersiami do góry. Piec około 60 minut. Po mniej więcej 30 minutach wlać pół szklanki wody i przykryć folią aluminiową matową stroną do góry. Wyjąć z piekarnika i dać mięsu odpocząć 5 minut,następnie mięso poporcjować i podawać. Smacznego!
Cytrynowo-ziołowy kurczak
w misce wymieszać sok z cytryny oraz suszone zioła
Cytrynowo-ziołowy kurczak
kurczaka natrzeć marynatą i odstawić na 20 godzin do lodówki
Cytrynowo-ziołowy kurczak
naczynie zagrzać w piekarniku a potem położyć na niego kurczaka i piec 60 minut