Sposób przygotowania:
Cytrynowo-ziołowy kurczak
Kurczaka porządnie umyć i następnie osuszyć dokładnie. W środku też. Cytrynę umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć cały sok. Sok przelać do miski. Dodać suszone zioła oraz przyprawę do kurczaka oraz paprykę,a także sól. Wymieszać. Dodać olej oraz sos teriayki i dokładnie wymieszać aby kwas i tłuszcz dobrze się połączyły. Startą skórkę włożyć do środka kurczaka oraz delikatnie go posolić. Marynatą wetrzeć w ca lego kurczaka i przełożyć go do płaskiego naczynia i polać resztą marynaty. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 20 godzin.Kolejnego dnia włączyć piekarnik na 200 st. Na blachę od piekarnika położyć naczynie żaroodporne i wstawić je na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie naczynie wyjąć wylać na niego nadmiar marynaty spod kurczaka i położyć kurczaka piersiami do góry. Piec około 60 minut. Po mniej więcej 30 minutach wlać pół szklanki wody i przykryć folią aluminiową matową stroną do góry. Wyjąć z piekarnika i dać mięsu odpocząć 5 minut,następnie mięso poporcjować i podawać. Smacznego!
zbysiowa
monikaT83
Netka
monikaT83