Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny kurczak z nutą cytryny, miodu i rozmarynu

Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem
Cytrynę wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. W kubku wymieszać olej z miodem. Dodać rozmaryn, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie zamieszać. Kurczaka oczyścić, umyć, lekko osuszyć i ułożyć w metalowej misce lub garnku. Polać marynatą, przykryć i schować do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przełożyć do worka lub naczynia żaroodpornego. Polać marynatą. Zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni. Piec około 80-90 minut w zależności od wielkości kawałków. Jeśli przed marnowaniem podzielimy ćwiartki na pół to wtedy można piec krócej.
Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem
Cytrynę wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. W kubku wymieszać olej z miodem. Dodać rozmaryn, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie zamieszać
Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem
Kurczaka oczyścić, umyć, lekko osuszyć i ułożyć w metalowej misce lub garnku. Polać marynatą, przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.
Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem
Po tym czasie przełożyć do worka lub naczynia żaroodpornego. Polać marynatą. Zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni.
Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem
Piec około 80-90 minut w zależności od wielkości kawałków. Jeśli przed marnowaniem podzielimy ćwiartki na pół to wtedy można piec krócej.