Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cytrynowy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lekko kwaśny torcik,bardzo puszysty i delikatny.Uwielbiam takie lekkie torciki,ten będzie się ładnie prezentował na stole.

Cytrynowy torcik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowy torcik

 

 

  • masa cytrynowa:
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • mleko potrzebne do ubicia śnieżki (200 ml)
  • 2 galaretki cytrynowe

 

  • dodatkowo:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 śmietana typu,,Śnieżka``
  • mleko potrzebne do ubicia (200ml)
  • 1 łyżka żelatyny
  • opakowanie cytrynowych delicji (15 dag )

Sposób przygotowania:

Cytrynowy torcik
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka i ubijamy.Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni,cm.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Galaretki: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia.Stężoną galaretkę kroimy w kostkę. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do lekkiego stężenia.Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy,następnie dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masą przekładamy przekrojony biszkopt. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,tężejącą zalewamy torcik,i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masą dekorujemy torcik.Delicje przekrawamy na pół i również dekorujemy. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia.
Cytrynowy torcik
Gotowy torcik cytrynowy z galaretkami i delicjami.