Sposób przygotowania:
Torcik na 19 urodziny
Biszkopt piecze się w 200* około 40-45 minut,w zależności od wydajności piekarnika.Przestudzone ciasto dzielimy na 3 płaty.Do niewielkiego garnuszka,wlewamy 5 łyżek wody,dodajemy skórkę cytrynową i cukier, kilka minut gotujemy,wyłączamy i przez parę chwil niech nam jeszcze skórka się moczy w syropie,który powinien mieć ładny żółty kolor.Ja wstążki cytrynowe nawijam dookoła słomki tworząc spiralki i odkładam do dekoracji.Syrop dopełniamy do 3/4 kubeczka przegotowaną wodą i nasączamy nim ciasto-im lepiej nasączymy tym ciasto będzie smaczniejsze,uważajmy jednak,by nie przesadzić.Galaretki agrestowe rozpuszczamy z dodatkiem żelatyny,latem możemy zmniejszyć ilość płynu.Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i łączymy z zimną galaretką,tężejącą masą przekładamy tort.Schładzamy,masą obsmarowujemy wierzch i boki,troszkę masy zostawiamy do dekoracji.Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w/g instrukcji na opakowaniu.Teraz najfajniejsza część pracy-dekorowanie.Śmietanką wypisujemy tekst,bądź wiek na środku ciasta,zdobimy krawędzie i ewentualnie boki.Układamy kwiatek,owoc pokrojony np. w plasterki,kostkę z cytrynowej galaretki,wstążkę cytrynową z syropu i dekoracje z czekolady.Torcik wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny,smacznego.
evita0007
robertjankopp
marietta