Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Trójkolorowy torcik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trójwarstwowy torcik z truskawkami.

Trójkolorowy torcik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkolorowy torcik na zimno

 

  • 80 g okrągłych biszkoptów
  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 1/2 szklanki + 6 łyżek cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Trójkolorowy torcik na zimno
Na dnie dużej tortownicy ułożyć biszkopty. 4 duże truskawki rozgnieść, dodać do nich 2 łyżki cukru, wymieszać. Polać nimi biszkopty. W zimnym mleku namoczyć żelatynę, a następnie rozpuścić ją i lekko przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać ciepłą (nie gorącą!) żelatynę, wymieszać dokładnie i wylać na biszkopty. Schłodzić w lodówce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić. Truskawki umyć i odszypułkować, a następnie zmiksować z 4 łyżkami cukru. Dodać do nich tężejące galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać, wylać na masę śmietanową i schłodzić w lodówce. Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru na puszysty krem, dodać do nich tężejącą galaretkę cytrynową, wylać na masę truskawkową. Gotowy torcik schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Trójkolorowy torcik na zimno
Biszkopty polane rozgniecionymi z cukrem truskawkami.
Trójkolorowy torcik na zimno
Ubita na sztywno śmietana wymieszana z żelatyną i wylana na biszkopty.
Trójkolorowy torcik na zimno
Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksowane z cukrem.
Trójkolorowy torcik na zimno
Jajka ubite razem z cukrem na puszysty krem.