Buziak22

Buziak22

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Cytrynowa babka piaskowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 32

Łatwa w przygotowaniu świąteczna babka,krucha i pyszna. U nas na Wielkanoc obowiązkowa, córka uwielbia cytrynowy smak ciasta.

Cytrynowa babka piaskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa babka piaskowa

 

 

  • LUKIER:
  • pół szklanki cukru pudru
  • wrzątek
  • 3łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka piaskowa
1.Sypkie składniki wymieszać razem w misce.(oprócz cukru!) 2. W drugiej misce utrzeć masło ,dodając żółtka jajek pojedynczo. 3.Dodać następnie do masła:cukier,skórkę i aromat i mleko. 4. W wysokim naczyniu ubić białka. 5.Pianę z jajek dodać do misy z masłem, delikatnie mieszać. 6.Całość połączyć, masłową masę z suchymi produktami. 7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 170st na ok.1h, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem. 8.Wystudzić. 9.Lukier: połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy podobnej do śmietany. 10.Wyciągnąć babkę z formy i trzymając do góry dnem zamoczyć w lukrze. SMACZNEGO!
Cytrynowa babka piaskowa
szykowanie i odmierznie g na wadze, z moim małym pomocnikiem.
Cytrynowa babka piaskowa
wkładamy i czekamy co jakiś czas sprawdzamy
Cytrynowa babka piaskowa
przygotowanie wspólnie lukru do polania babki
Cytrynowa babka piaskowa
zanurzamy babke w lukrze, najlepiej dwoma rękami trzymac.