Sposób przygotowania:
Cytynowiec murzynkowiec
To zaczniemy od cytrynowego ciasta będzie łączone z murzynkiem Kasię rozpuszczam delikatnie w rondelku 200 gram. Skórkę ścieram z cytryna na najmniejszych oczkach.Białka oddzielam od żółtek. muszą być 3 sztuki .Do 3 żółtek dodaję cukier 150 i miksuję. Dodaje do masy żółtkowej roztopioną Kasię, mąkę 250 gram , proszek do pieczenia1 łyżeczkę, otartą skórkę z 1 cytryny i miksuje na gładka masę Piane ubijam na sztywno. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno Następnie formę prostokątną dużą do ciasta smaruje Kasia i posypuje bułka tartą . Tekturkę z bloku rysunkowego zginam na połowę i wkładam do blaszki na skos i wylewam cytrynowe ciasto Moja córcia trzyma tekturkę aby się nie przesunęła a ja idę robić murzynka . Sposób przyrządzania:murzynka 1.jajka3 sztuki ubić z cukrem 150 gram 2. wsypać make 250 gram oraz proszek do pieczenia1,5 łyżeczki, ubijając cały czas 3.Kasię rozpuścić i gorącą wlać do masy 4.Miksujemy i dodajemy na koniec kakao 2 łyżki . teraz wylewamy ciasto do formy gdzie juz mamy cytrynowe murzynka wlewamy z drugiej strony jak ciasto dojdzie do tekturki delikatnie ja wyciągamy .Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Po upieczeniu robimy lukier jedno białko i 1,5 szklanki cukru oraz sok z cytryny mieszamy tak długo aby powstał lukier polewamy ciasto następnie bierzemy foremkę serduszko i kładziemy na ciasto . bierzemy foremkę serduszko kładziemy już na ciasto polane lukrem i łyżeczką posypujemy środek foremki rozpuszczalnym kakao i tak dekorujemy ciasto bardzo smaczne mój mąż przepada za nim .
p.jola1