WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Czarna karkówka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czarna karkówka na kanapki czyli karkówka marynowana w sosie sojowym i occie balsamicznym z cebulą i czosnkiem, parzona w garnku.

Czarna karkówka na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarna karkówka na kanapki

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Czarna karkówka na kanapki

ETAP 1:

Karkówke umyć i osuszyć. Natrzeć solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Do miski wlać sos sojowy i ocet balsamiczny. Włożyć w to mięso i obtoczyć ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić na połówki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Czosnkiem i cebulą obłożyć mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 doby. Co kilka godzin obracać mięso.

W garnku zagotować wodę. Włożyć mięso i parzyć 15 minut na małym ogniu. Wystudzić. Ponownie zagotować i parzyć 15 minut. Wystudzić.

Wyjąć na kratkę. Gdy odcieknie schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki.

Czarna karkówka na kanapki
Karkówka po dwukrotnym parzeniu w garnku i wyjęciu
Czarna karkówka na kanapki
Karkówka oblozona połówkami cebuli i plastekami czosnku
Czarna karkówka na kanapki
Karkówka polana sosem sojowym i octem balsamicznym
Czarna karkówka na kanapki
Karkówka natarta solą kamienną i pieprzem ziołowym