Sposób przygotowania:
Czarnina z kaczki z ziemniakamikrew
Do garnka wlać dwa litry wody. Dodać dowolne części kaczki (u mnie żołądki z trzech kaczek, wątroby, serca, łapki oraz skrzydła), marchew z mieszanki europejskiej lub zwykłą marchew dowolnie pokrojoną. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałe szumowiny. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa (podobnie jak rosół). W trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę (ja mam swojską od mamy), ziela angielskie oraz liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną.
krew
Gdy mięso jest już całkowicie miękkie (odchodzi od kości) wlać przygotowaną krew (przed spuszczeniem krwi z kaczki do salaterki wlać wodę, wsypać sól i wlać ocet, gdy spuścimy już krew dokładnie wymieszać aby krew się nie zsiadła).
Gdy już krew jest wlana zwiększyć gaz i szybkim ruchem łyżki dokładnie zamieszać, aby krew się nie zważyła. Gotować z dodana krwią co chwilę mieszając przez co naj mniej 20 minut. Na koniec wkroić świeżą natkę pietruszki, dokładnie zamieszać i zagotować po czym zdjąć z ognia.
krew
Ugotowaną czarninę można podawać z ugotowanym osobno makaronem, ryżem, ziemniakami jak również z szarymi kluskami kto jak lubi.
Niektórzy do czarniny dodają wiśnie lub suszone śliwki. Ja tego nie robię ponieważ moja rodzinka woli tradycyjną bez dodatku słodkich śliwek czy wiśni. U nas dziś podana tak jak za czasów mojego dzieciństwa czyli z ziemniakami ugotowanymi osobno.