iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Mocno czekoladowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czekolada i Walentynki bardzo się lubią na zakończenie tego uroczego dnia kawałeczek czekolady lub takie ciasto i dzień spokojnie można zaliczyć do udanych :)

Mocno czekoladowe ciasto

Składniki:

Mocno czekoladowe ciasto

ciasto:

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 8 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

pianka czekoladowa:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 35 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki dobrej kawy do nasączenia

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowe ciasto

ETAP 1:

Mocno czekoladowe ciasto
Ciasto jest bardzo płynne przed pieczeniem.

Czekoladę i masło rozpuścić, następnie zdjąć z palnika i wymieszać z mlekiem. Jajka ubić z cukrem do białości i zmniejszyć obroty robota do najmniejszych dodać masę czekoladową i przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gładkie ciasto, piec w temp. 175 st około 40 minut.

ETAP 2:

Mocno czekoladowe ciasto
Do masy serowo czekoladowej dodać bitą śmietanę.

Obie czekolady rozpuścić i przestudzić, serek wymieszać z cukrem pudrem i dodać do niego przestudzona czekoladę oraz żelatynę wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną, dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

ETAP 3:

Mocno czekoladowe ciasto
Masę serową wyrównać i schłodzić w lodówce.

Upieczone i wystudzone ciasto nasączyć kawą do kawy można dodać łyżkę alkoholu i na nasączone ciasto wyłożyć całą piankę czekoladową, wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

Dodatkową czekoladę rozpuścić z mlekiem i po przestudzeniu polać wierzch schłodzonego ciasta, odstawić do zastygnięcia i dowolnie ozdobić.