Sposób przygotowania:
Czarno - białe z galaretką
Biszkopt ciemny - Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy wylewamy do blaszki (24/24) pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczony wierzch biszkoptu ścinamy odkładamy do dekoracji,pozostały placek przekrawamy na 2 części. Biszkopt jasny - ubijamy pianę, dodajemy cukier i żółtka i olej mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem wylewamy do blaszki (24/24) pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Upieczony pokroić na 7 równych pasków. Masa - miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie wlewamy aromat waniliowy. Ucieramy aż masą zrobi się puszysta i gładka. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać na gładki krem. Rozpuszczamy obie galaretki osobno w 2 szklankach wody każdą , odkładamy do lekkiego stężenia.Przełożenie ciasta - biszkopt ciemny - cienka warstwa masy - cztery plasterki jasnego biszkoptu między paski wlewamy galaretkę zieloną - paski lekko smarujemy masą. Następnie na zastygnięta galaretkę układamy trzy paski biszkoptu a w szczeliny wlewamy drugą galaretkę, smarujemy odrobiną kremu - kładziemy drugi biszkopt ciemny - smarujemy resztą masy - na wierzch kruszymy odłożony ścięty wierzch biszkoptu.
marietta