gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Czarnobiałe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo fajne ciasto, polecam

Czarnobiałe ciasto

Składniki:

Czarnobiałe ciasto

 

  • CIASTO NA SPÓD:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO NA GÓRĘ:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Czarnobiałe ciasto
CIASTO NA SPÓD: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Wbić żółtka. Wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto włożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec ok. 15 minut w 180 st. CIASTO NA WIERZCH: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na gładką i puszystą pianę. Następnie dodać żółtka. Wymieszać na małych obrotach. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać łyżką. Rozdzielić ciasto na pół. Jedną połowę zabarwić na czarno wsypując do niej kakao i wymieszać. Następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika i wlać na niego białe ciasto a potem czarne, wymieszać bardzo delikatnie łyżką. Zrobić to naprawdę szybko. Włożyć znowu do piekarnika na ok. 25 minut. Wyjąć po tym czasie i ostudzić.