Sposób przygotowania:
Czarny placek z galaretką
Galaretki przygotować, każdą w 1 szklance wody. Gorące jeszcze przelać do płaskich naczyń. Odstawić do całkowitego stężenia. Gdy będą już zimne włożyć na ok. 3 godziny do lodówki. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i ubijać na małych obrotach miksera. Na koniec wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać do ubitych wcześniej składników i wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przelać na brytfannę, piec ok. 25-28 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Zimny przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Zagotować 200 ml mleka. W reszcie rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Następnie wlać rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Mieszać do powstania budyniu. Potem ostudzić. Ostudzony wymieszać z margaryną. Można dodać trochę wódki. Odłożyć trochę do osobnej miseczki. Galaretki (stężone) pociąć w kwadraty. Wszystkie kolory wmieszać do masy. Tak powstałą masą z galaretką wyłożyć dolną połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Posmarować pozostałością (odłożoną) masą. Na koniec posypać startą czekoladą.
marietta