gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Czarny placek z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam

Czarny placek z galaretką

Składniki:

Czarny placek z galaretką

 

  • BISZKOPT
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • MASA:
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • DODATKOWO
  • 2 op. galaretki truskawkowej
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 2 op. galaretki agrestowej
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Czarny placek z galaretką
Galaretki przygotować, każdą w 1 szklance wody. Gorące jeszcze przelać do płaskich naczyń. Odstawić do całkowitego stężenia. Gdy będą już zimne włożyć na ok. 3 godziny do lodówki. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i ubijać na małych obrotach miksera. Na koniec wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać do ubitych wcześniej składników i wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przelać na brytfannę, piec ok. 25-28 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Zimny przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Zagotować 200 ml mleka. W reszcie rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Następnie wlać rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Mieszać do powstania budyniu. Potem ostudzić. Ostudzony wymieszać z margaryną. Można dodać trochę wódki. Odłożyć trochę do osobnej miseczki. Galaretki (stężone) pociąć w kwadraty. Wszystkie kolory wmieszać do masy. Tak powstałą masą z galaretką wyłożyć dolną połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Posmarować pozostałością (odłożoną) masą. Na koniec posypać startą czekoladą.