Sposób przygotowania:
Placek z masą galaretkową
Ciasto: Z margaryny, żółtek, mąki pszennej, cukru pudru, proszku do pieczenia i śmietany robimy ciasto na stolnicy. Dzielimy je na 4 równe części. Wykładamy do 2 foremek 25/36, na jeden placek dajemy przygotowany mak i przykrywamy drugim ciastem, a na drugi dajemy przygotowane jabłka i przykrywamy kolejnym pozostawionym ciastem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy wraz z cukrem i margaryną około 45 minut.Tak aby się ładnie rozpadły. Mak: Mak parzymy i mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy porcjami zmielony mak i ubitą pianę z białek. Masa z galaretką: Margarynę ucieramy z cukrem. Łączymy z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 0,5 szkl wody. Przełożenie ciasta: Ciasto z makiem -masa z galaretką -ciasto z jabłkami -dowolna dekoracja.
iziona