Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Cząstki kurczaka w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takiego kurczaczka jem z wielką przyjemnością

Cząstki kurczaka w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cząstki kurczaka w marynacie

 

  • 1 kurczak średni

 

  • MARYNATA:

 

  • 1/4 szkl oliwy
  • 1/8 szkl octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek (listki)

 

Sposób przygotowania:

Cząstki kurczaka w marynacie
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na cząstki. Do naczynia dajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie ze sobą łączymy. Do gotowej marynaty wkładamy kawałki kurczaka, dokładnie obtaczamy i zostawiamy na ok 2 godzinki, żeby mięsko przeszło smakami. Patelnię rozgrzewamy i na gorącą wykładamy kurczaka, smażąc z obu stron na brązowo. Kiedy mięsko wygląda tak, że masz ochotę je pochłonąć, zmniejsz gaz i wylej na patelnię pozostałą marynatę, dolej 1/2 szkl wody i duś kurczaczka do miękkości na końcu zdjąć pokrywkę i odparować sosik. Mięsko rozpływa się w buźce.
Cząstki kurczaka w marynacie
Kurczaka dzielimy na części i moczymy w marynacie
Cząstki kurczaka w marynacie
Zamarynowane cząstki odsmażamy na rozgrzanej patelni
Cząstki kurczaka w marynacie
Obsmażone cząstki zalewamy resztą marynaty, dolewamy 1/2 szkl wody i dusimy
Cząstki kurczaka w marynacie
Kiedy Mięsko jest miękkie, odparowujemy powstały sos