Sposób przygotowania:
Czekolada z kawałkami Amaretti
Orzeszki piniowe i pokrojone migdały uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Od czasu do czasu mieszając aby się ładnie zarumieniły z wszystkich stron (ok. 3 minut). Przełożyć na miseczkę i odstawić na bok. W misce mieszamy masło, miód i 100g czekolady. Zanurzamy dno miski w gorącej wodzie aby wszystkie składniki się rozpuściły i mieszamy. Dodajemy kakao, morele, migdały i orzeszki piniowe. Ciasteczka Amaretti kruszymy na kawałki i również dodajemy do czekoladowej mikstury. Wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć czekoladę do natłuszczonej kwadratowej blaszki (20cm/20cm/5cm) i wyrównać powierzchnię nożem. Przykryć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Roztopić pozostałą czekoladę i polać wyjętą z lodówki czekoladową miksturę. Powierzchnię wyrównać nożem i ozdobić płatkami migdałów. Nie chować od razu do lodówki bo czekolada zrobi się matowa. Pozostawić na 30-40 min aż stwardnieje.
Weronika91
Medyta