marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekolada z migdałami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać.Pozostałe składniki utrzeć na parze,dodać obrane migdały,wymieszać, zagotować.Masę wlać na talerz,ostudzić

Czekolada z migdałami.

Składniki:

Czekolada z migdałami.

 

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklaki mleka 32%,
  • 1/2 kostki masła,
  • 4 duże łyżki kakao,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 10 dag.całych migdałów bez skórki.

Sposób przygotowania:

Czekolada z migdałami.
Migdały wypakować, wysypać na głęboki talerz i zalać półlitrowym wrzątkiem, a wodę odlać do zlewu, przytrzymując zawartość pokrywką. Następnie jak ostygnie skórka na migdałach, ściągnąć ją ręcznie. Cukier zagotować z mlekiem, dodać cukier waniliowy. Zdjąć z ognia, nieco ostudzić. Ciągle ucierając dodawać mleko w proszku, masło, migdały obrane i kakao. Ponownie zagotować. Gęstą masę wlać na oziębiony w zamrażalniku duży talerz i odstawić do zastygnięcia. Gotową czekoladę pokroić i serwować pociechom na podwieczorek lub deser po obiedzie.