IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Czekoladowa babeczka pod kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowita babeczka pod kokosowym barankiem

Czekoladowa babeczka pod kokosem

Składniki:

Czekoladowa babeczka pod kokosem

 

 

  • 2 czekolady gorzkie

 

 

  • 3/4 szklanki cukru brązowego

 

 

  • 1 laska waniliowa

 

 

 

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 4 łyżki rumu

 

 

  • 4 białka

 

  • 150 g wiórek kokosowych

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babeczka pod kokosem
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z margaryną na puch, pod koniec dodać żółtka oraz cukier i wanilię. Mąki przesiać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Czekolady posiekać drobno i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wlać do foremki silikonowej, a następnie, za pomocą łyżki zrobić wgłębienie w cieście. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy kokos i mieszamy. Gotową masę wykładamy w przygotowane wgłębienie. Pieczemy ok 35 min. w 175'C po tym czasie przykrywamy górę papierkiem np. po margarynie, a następnie pieczemy jeszcze ok 15 min. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!