kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Czekoladowa chmura

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To ciasto wzniesie pod niebiosa nawet najbardziej wybrednego łakomczucha

Czekoladowa chmura

Składniki:

Czekoladowa chmura

 

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 4 żółtka + 4 białka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki amaretto
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa chmura
Czekoladę i masło roztop na patelni lub w rondlu o grubym dnie.Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia,odstaw na bok i ostudź.

Białka ubij na sztywno z połową cukru,odstaw na bok.Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem do białości,wbij dwa całe jajka i dokładnie ubij.Dodaj amaretto i ostudzoną masę maślano-czekoladową.Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie przemieszaj.

Przełóż masę do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 25 cm.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 min.Ciasto wyrośnie,jego wierzch popęka a środek nie będzie już płynny.Ostudź ciasto w tortownicy a gdy wystygnie delikatnie przełóż na duży talerz.Ciasto może się kruszyć,szczególnie w środku.

Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno i wypełnij nią krater ciasta (środek ciasta powinien być lekko wklęsły).Wierzch oprósz kakao.Przechowuj w lodówce.