Sposób przygotowania:
Czekoladowa chmura
Czekoladę i masło roztop na patelni lub w rondlu o grubym dnie.Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia,odstaw na bok i ostudź.
Białka ubij na sztywno z połową cukru,odstaw na bok.Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem do białości,wbij dwa całe jajka i dokładnie ubij.Dodaj amaretto i ostudzoną masę maślano-czekoladową.Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie przemieszaj.
Przełóż masę do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 25 cm.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 min.Ciasto wyrośnie,jego wierzch popęka a środek nie będzie już płynny.Ostudź ciasto w tortownicy a gdy wystygnie delikatnie przełóż na duży talerz.Ciasto może się kruszyć,szczególnie w środku.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno i wypełnij nią krater ciasta (środek ciasta powinien być lekko wklęsły).Wierzch oprósz kakao.Przechowuj w lodówce.
Białka ubij na sztywno z połową cukru,odstaw na bok.Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem do białości,wbij dwa całe jajka i dokładnie ubij.Dodaj amaretto i ostudzoną masę maślano-czekoladową.Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie przemieszaj.
Przełóż masę do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 25 cm.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 min.Ciasto wyrośnie,jego wierzch popęka a środek nie będzie już płynny.Ostudź ciasto w tortownicy a gdy wystygnie delikatnie przełóż na duży talerz.Ciasto może się kruszyć,szczególnie w środku.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno i wypełnij nią krater ciasta (środek ciasta powinien być lekko wklęsły).Wierzch oprósz kakao.Przechowuj w lodówce.
misia53