Sposób przygotowania:
Kakaowe paruchy (bułki na parze)
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z kakao. Do miski wbić jajka i dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, mąke wymieszane z kakao oraz wystudzone roztopione masło. Dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę.
Następnie ciasto poporcjować i uformować bułeczki, ja zawsze robie duże więc wyszło mi ich 13. Gdyby ciasto lepiło się do rąk to po prostu ręce oprószyć mąką. Uformowane bułeczki ułożyć na desce posypanej mąką i ponownie zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Następnie bułki parować na parze ok 6-7 minut. Nie posiadam żadnego specjalnego sprzętu do parowania więc paruje na zwykłym garnku.
Do garnka wlewam wodę, na górze mocuje ściereczkę za pomocą gumki. Gdy woda zaczyna wrzeć układam bułki, przykrywam dużą miską aby para nie miała gdie uciec i paruję. Gotowe ciepłe bułki od razu podawać polane sosem wanilowym.
Następnie ciasto poporcjować i uformować bułeczki, ja zawsze robie duże więc wyszło mi ich 13. Gdyby ciasto lepiło się do rąk to po prostu ręce oprószyć mąką. Uformowane bułeczki ułożyć na desce posypanej mąką i ponownie zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Następnie bułki parować na parze ok 6-7 minut. Nie posiadam żadnego specjalnego sprzętu do parowania więc paruje na zwykłym garnku.
Do garnka wlewam wodę, na górze mocuje ściereczkę za pomocą gumki. Gdy woda zaczyna wrzeć układam bułki, przykrywam dużą miską aby para nie miała gdie uciec i paruję. Gotowe ciepłe bułki od razu podawać polane sosem wanilowym.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2