Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Czekoladowe capuccino z wiśniami i pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Rewelacyjne ciasto. Przygotowałam je na urodziny babci. Wszyscy goście byli zachwyceni i prosili o przepis. Blaszka 38x25.

Czekoladowe capuccino z wiśniami i pianką

Składniki:

Czekoladowe capuccino z wiśniami i pianką

 

  • 5 jajek,
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mąki,
  • 15 dag gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 łyżek mleka,
  • 1kg wiśni,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • szklanka cukru,
  • 3 serki homogenizowane waniliowe po 20 dag,
  • 5 płaskich łyżek żelatyny,
  • 0,5 l. śmietany kremówki 36%,
  • opakowanie czekoladowego cappuccino,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe capuccino z wiśniami i pianką
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w 10 łyżkach mleka. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Czekoladę łączymy z żółtkami, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Pieczemy przez 25 minut (180 stopni C).

Wiśnie drylujemy. Gotujemy w szklance wody przez 10 minut. Wsypujemy 2 galaretki i 2 budynie rozrobione w pół szklanki wody. Gdy masa zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia i wylewamy na biszkopt.

Serki, cukier puder, cappuccino miksujemy przy pomocy miksera. Wlewamy przestudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie, mieszamy. Ubitą śmietanę dodajemy do masy cappuccino Wylewamy na masę wiśniową.

Posypujemy czekoladą (pół tabliczki) startą na grubych oczkach.