madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Cappuccino 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pochodzi z książki S. Anastazji "103 ciasta Siostry Anastazji". Przepis lekko zmodyfikowałam.

Ciasto Cappuccino 5

Składniki:

Ciasto Cappuccino 5

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto:
  • 5 białek
  • 20 dag kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 mała łyżeczka kawy cappuccino o smaku waniliowym

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappuccino 5
Przygotowanie biszkoptu kakaowego: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, ostrożnie miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Przygotowanie ciasta: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut na złoty kolor. Przygotowanie masy: mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy przestudzony budyń oraz kawę cappuccino, ucieramy na gładką masę. Przełożenie: biszkopt kakaowy-masa-ciasto-masa-biszkopt kakaowy-polewa przygotowana wg sprawdzonego przepisu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.