Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Czekoladowe gwiazdeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Została mi masa z babeczek i takie oto wyszły ciasteczka:. Teraz to moje ulubione:)

Czekoladowe gwiazdeczki

Składniki:

Czekoladowe gwiazdeczki

 

  • Ciasto:
  • ½ kg maki
  • 30 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • Ok.200 g kokosu(tak żeby zagniesc ciasto)
  • Masa:
  • ½ kg cukru
  • Szklanka wody
  • Kostka masla
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dkg kakao
  • ½ kg mleka w proszku
  • Bakalie (orzechy drobno pokrojone i rodzynki)

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe gwiazdeczki
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Wstawic do lodówki na ok. 20 minut. Rozwałkować i wykrawać. Posmarowac białkiem i piec do zarumienienia w 200 st C.
Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie. Dokładnie wywmieszać. Musi być sporo bakalii, aby masa była twarda i rozpływała się na bebeczkach jak polewa. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze trochę mleka w proszku, ale po troszkę, aby dała się nałożyć.
Rozłożyć masę na ciasteczka.
Smacznego!