akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kremowe, aksamitne risotto czekoladowe z orzechami i rodzynkami. Skusi każdego ;) Serdecznie polecam!

Czekoladowe risotto

Składniki:

Czekoladowe risotto

 

  • 500-600 ml mleka
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • garść dowolnych orzechów, posiekanych
  • garść rodzynków
  • 40 g startej, gorzkiej czekolady
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowe risotto
Masło roztopić w garnku, wsypać ryż, cukier oraz trochę mleka. Gotować na małym ogniu. Gdy mleko odparuję, znów dolać mleka i dalej gotować. Czynność powtarzać do wyczerpania mleka oraz do momentu zmięknięcia ryżu.

Na koniec dodać orzechy, rodzynki, czekoladę i dobrze wymieszać. Podawać od razu, oprószając kakao. Smacznego!