Sposób przygotowania:
Czekoladowe z gruszkami i żurawiną
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną. Jeśli mamy twarde gruszki przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli tortownica silikonowa to tylko wysmarować dno.
zewa
edytaha