SUPERPRZEPIS

Czekoladowe z musem truskawkowym

  • 6
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Czekoladowe z musem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Wyszło prawie jak wuzetka z truskawkami, ale bardzo pysznie.

Składniki:

Czekoladowe z musem truskawkowym

 

  • Ciasto;
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1\2 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy:
  • 3 szklanki musu z truskawek
  • 1\2 szklanki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowe z musem truskawkowym
Ciasto: Białka ubić z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i jeszcze ubijać do uzyskania sztywnej piany. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia (30 cm na 20 cm) i piec w temp. 180st około 35 min. Mus: Z wcześniej przygotowanego musu odmierzyć 3 szklanki i wymieszać z cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki gorącej wody i odstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniało. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Zimne ciasto przekroić na dwa placki i dolny umieścić ponownie w formie na nim wyłożyć cały gęstniejący już mus i wstawić do lodówki, aby nam zastygł do końca, następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią ciasta, wierzch polać polewą czekoladową, schłodzić.
Czekoladowe z musem truskawkowym
Na spód ciasta wylać cały mus i bitą śmietanę
Czekoladowe z musem truskawkowym
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową