iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1232]

Czekoladowo-orzechowy tort

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort niesamowicie pyszny, ale tak jak bardzo jest pyszny tak bardzo jest kaloryczny. Deser idealny na wszystkie rodzinne spotkania bo goście będą zachwyceni.

Czekoladowo-orzechowy tort Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-orzechowy tort

ciasto:

krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 20 dag masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder 1-2 łyżki

dodatkowo:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 1/2 szklanki naparu kawy

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-orzechowy tort

ETAP 1:

Czekoladowo-orzechowy tort
Ciasto przeciąć na równe krążki najmniej cztery.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do ubitych białek na zmianę dodawać po jednym żółtku, olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao
( ciasto cały czas mieszamy robotem na najmniejszych jego obrotach)

Tortownicę 20 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180 st i piec około 40-50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na 4 krążki.

ETAP 2:

Czekoladowo-orzechowy tort
Krem w jednym miejscu przełamać kwaskowym dzemem.

Krem:

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym i delikatnie wmieszać do niego bitą śmietanę.

Krążki ciasta nasączyć kawą i przełożyć przygotowanym kremem, jedną warstwę kremu posmarować dżemem, przełożone kremem ciasto schłodzić w lodówce.

ETAP 3:

Czekoladowo-orzechowy tort
Moja czekolada na cieście jest w kilku miejscach starta przy pomocy łyżki.

Obie czekolady połamać do miseczki, dolać mleko i rozpuścić nad parą, kiedy polewa lekko przestygnie polać nią schłodzone ciasto i dowolnie ozdobić.